De Voorleesvogel

U bent hier://De Voorleesvogel
De Voorleesvogel 2019-06-03T16:20:00+00:00

De Voorleesvogel

Voorleesvogel

De Voorleesvogel is een voorleesprogramma dat in 2005 ontwikkeld is door de G4-bibliotheken en Stichting Lezen.

Het doel van De Voorleesvogel is dat we boeken dichtbij ouders en kinderen brengen via de kinderopvang. Zo kunnen we ouders informeren en enthousiasmeren om hun kindje thuis voor te lezen en dit te blijven doen. De kinderen krijgen een rugzakje met eenzelfde prentenboek mee naar huis. Ouders ontvangen voorafgaand een inleiding in het boek en tips om thuis voor te lezen.

Doordat we werken vanuit de kinderopvang is het voorlezen een leuke gezamenlijke activiteit, alle ouders en hun kindje mogen meedoen en ook op de groep staat het boek centraal. Het voorlezen krijgt zo echt een impuls!

Door De Voorleesvogel komen ouders op een eenvoudige wijze in aanraking met leuke boeken en ervaren zij de voordelen van het (dagelijks) voorlezen. Zij maken kennis met de Bibliotheek en BoekStart.

De Voorleesvogel versus BoekenPret
Een ander verdiepingsprogramma dat in de kinderopvang wordt gebruikt is BoekenPret. De programma’s vertonen overeenkomsten: bij beide wordt tijdens een ouderbijeenkomst een centraal prentenboek op de groep geïntroduceerd en gelezen, ouders krijgen dit mee naar huis, en worden gestimuleerd thuis te lezen en naar de Bibliotheek te gaan.

Prentenboekjes op thema
De Voorleesvogel biedt een Prentenboekenadvieslijst met boeken speciaal geselecteerd voor laagtaalvaardige ouders en peuters van 2 tot 4 jaar. Dit handige overzicht op thema wordt regelmatig herzien door de Bibliotheek Den Haag. Van een aantal van die boeken is ook een BoekStart-BoekenPret Speelontdekboek beschikbaar, deze staan in de lijst aangegeven in het paars.

pdf (1)

Prentenboeken advieslijst

 

contact