Geplaatst op

The Voice of… the Comenius

Goed voorbeeld doet goed volgen. En dat weten ze bij basisschool Comenius maar al te goed! Woensdag 17 februari vond daar de eerste editie plaats van The Voice of the Comenius. Geen zangwedstrijd, maar… een voorleeswedstrijd voor juffen en meesters!

Om het voorlezen in de klas weer eens goed op de kaart te zetten besloten leerkracht Ton van der Meide van basisschool Comenius en ondergetekende de handen in één te slaan en een voorleeswedstrijd te organiseren. Dit keer niet voor de kinderen, maar voor de juffen en meesters!

De kinderen van groep 6, 7 en 8 zaten woensdagochtend in spanning af te wachten in de theaterzaal van hun school. Ook onder de deelnemers heerste er die ochtend een gezonde concurrentiestrijd, en hier en daar wat vlinders in de buik. In totaal werden er zes dappere deelnemers onder luid gejoel verwelkomd, waaronder de directeur, een intern begeleider en de conciërge.

De wedstrijd ging meteen goed van start toen plotseling juffrouw Bulstronk de zaal binnen stampte en bulderend uit Matilda begon voor te lezen over die lastige kinderen bij haar op school. Daarna konden de kinderen nog genieten van: Nijntje innut Haags, boze brieven van stakende krijtjes, spanning bij Dolfje Weerwolfje,  ouderwetsche capriolen van Pietje Bell, en middeleeuwse avonturen van Rudolf Wega in spijkerbroek. De kinderen hingen aan hun lippen, en applaudisseerden iedere keer harder.

Maar nadat de laatste voorlezer zijn boek had dichtgeslagen en was toegejuicht kwam het lastige gedeelte. De jury, die bestond alle leerlingen van groep 6, 7 en 8, mochten middels een speciaal stemformulier hun favoriet uitkiezen. Hoe moeilijk het was om te kiezen bleek uit de uitslagen, die telkens heel dicht bij elkaar lagen. Maar, er kan er maar één de winnaar zijn, en dat werd Michiel Minderhoud, de directeur van Basisschool Comenius.

Dit vraagt om revanche, vonden de andere kandidaten. En op dat moment werd besloten om van deze voorleeswedstrijd een jaarlijkse traditie te maken, zodat ook de leerkrachten die dit keer niet hadden kunnen voorlezen zich aan elkaar kunnen meten. Oja, en natuurlijk ook ter bevordering van de leesmotivatie bij de leerlingen!

Roos Visser, leesconsulent Bibliotheek Transvaal